Resipi Apam Balik Homemade Yang Senang & Lembut. Jimat, Sedap Dan Boleh Makan Puas-Puas.
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
1/3 cawan gula
2 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis mauripan
2 sudu besar minyak masak
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning telur
BAHAN TABUR:
Kacang tanah yg telah di kisar ( ikut suka)
Gula ( ikut suka)
1 tin jagung ala cream.
Mentega (ikut suka)
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang.
2. Masukan baking powder,yis, minyak masak dan garam. Kisar lagi.
3. Masukkan air, tepung dan pewarna. Kisar lagi.
4. Perap adunan selama 1-2 jam.
5. Dengan menggunakan kuali non stick, masukkan bancuhan tepung. Kemudian masukkan bahan tabur mengikut citarasa.
Setelah masak, lipat dan angkat. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & gambar: Aien Ismail via MAHN
Label: kek dan kuih
0 Komentar:
Posting Komentar
Berlangganan Posting Komentar [Atom]
<< Beranda