Selasa, 18 Juli 2017

Resipi Apam Balik Homemade Yang Senang & Lembut. Jimat, Sedap Dan Boleh Makan Puas-Puas.





BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
1/3 cawan gula
2 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis mauripan
2 sudu besar minyak masak
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning telur



BAHAN TABUR:
Kacang tanah yg telah di kisar ( ikut suka)
Gula ( ikut suka)
1 tin jagung ala cream.
Mentega (ikut suka)


CARA MEMASAK:

1. Pukul telur dan gula hingga kembang.

2. Masukan baking powder,yis, minyak masak dan garam. Kisar lagi.

3. Masukkan air, tepung dan pewarna. Kisar lagi.

4. Perap adunan selama 1-2 jam.





5. Dengan menggunakan kuali non stick, masukkan bancuhan tepung. Kemudian masukkan bahan tabur mengikut citarasa.



Setelah masak, lipat dan angkat. Sedia untuk dinikmati.






Kredit resipi & gambar: Aien Ismail via MAHN

Label:

0 Komentar:

Posting Komentar

Berlangganan Posting Komentar [Atom]

<< Beranda