Selasa, 18 Juli 2017

Resipi Roti Canai Homemade. Sebijik Macam Beli Di Kedai Mamak.Perghhh…Mudah Je Rupanya!


BAYANGKAN BETAPA NIKMATNYA MAKAN ROTI CANAI PANAS YANG BARU DIMASAK. SELAIN ROTI KOSONG BIASA, BOLEH JUGA DI ‘TRANSFORM’ MENJADI ROTI TELUR, ROTI CHEESE, ROTI BAWANG DAN SEBAGAINYA.






Bayangkan betapa nikmatnya makan roti canai panas yang baru dimasak. Selain roti kosong biasa, boleh juga di ‘transform’ menjadi roti telur, roti cheese, roti bawang dan sebagainya. Mudah sahaja! Bahan-bahannya juga ringkas. Kalau buntu tak tahu nak masak apa untuk sarapan, boleh cuba buat roti canai resipi dari saudari DMar Ya Nie.


BAHAN-BAHAN:
1 kg tepung gandum
3 sudu makan minyak masak
2 sudu makan susu pekat
1 1/2 sudu teh garam
Air secukupnya
Minyak sapi secukupnya



CARA MEMASAK:

1. Satukan tepung gandum, minyak masak, susu pekat dan garam. Gaul rata.

2. Masukkan air secukupnya dan uli sehingga doh menjadi kental dan lembut.

3. Bulatkan doh sebesar bola golf dan lumurkan dengan minyak sapi. Perap 4 jam barulah ditebar.

4. Masak diatas kuali dan boleh dinikmati bersama kuah kegemaran.




Kredit Resipi & Gambar Sepenuhnya: DMar Ya Nie via ‎Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

Label:

0 Komentar:

Posting Komentar

Berlangganan Posting Komentar [Atom]

<< Beranda