Tadaaaaaa....kek sarang semut saya..jadi x? Cer tgk gambar...cakaplah jadi hehehhe..
Kredit kepada Koleksi Resepi Kuih Muih:
Kek sarang semut...versi tanpa perap...bersarang x ?
resipi
Bahan gula hangus..
2 cawan gula pasir
2 cawan air panas
1/2 cawan butter ( mentega pun boleh)
Hanguskan gula guna api sederhana perlahan. .bila dah perang.. masukkan air panas.. bila gula dah larut.. tutup api dan masukkan butter.. biarkan sejuk.. pastikan betul2 sejuk yer..
Bahan gula hangus..
2 cawan gula pasir
2 cawan air panas
1/2 cawan butter ( mentega pun boleh)
Hanguskan gula guna api sederhana perlahan. .bila dah perang.. masukkan air panas.. bila gula dah larut.. tutup api dan masukkan butter.. biarkan sejuk.. pastikan betul2 sejuk yer..
2 cawan tepung gandum (ayak)
1 1/2 sdt soda bikarbonat ( ayak)
1/2 cawan susu pekat manis
5 bj telur
1 sdt esen vanilla
1 1/2 sdt soda bikarbonat ( ayak)
1/2 cawan susu pekat manis
5 bj telur
1 sdt esen vanilla
Blender telur 10 mnt..
Dalam bekas lain.. satukan tepung dan soda bikarbonat. .masukkan telur yg dibender. . esen vanilla dan susu pekat ke dalam tepung.. . kacau sebati.. masukkan air gula hangus..kacau kacau sebati..
Gris loyang.. lapik baking paper.. tapis adunan ke dlm loyang.. bakar api bawah sahaja selama 1 jam..suhu 180' ..kemudian.. bakar lagi 10 mnt api atas sahaja suhu 180*. .
Boleh juga dikukus.. 1 jam @ hingga masak.
Dalam bekas lain.. satukan tepung dan soda bikarbonat. .masukkan telur yg dibender. . esen vanilla dan susu pekat ke dalam tepung.. . kacau sebati.. masukkan air gula hangus..kacau kacau sebati..
Gris loyang.. lapik baking paper.. tapis adunan ke dlm loyang.. bakar api bawah sahaja selama 1 jam..suhu 180' ..kemudian.. bakar lagi 10 mnt api atas sahaja suhu 180*. .
Boleh juga dikukus.. 1 jam @ hingga masak.
Label: Resepi Kek
0 Komentar:
Posting Komentar
Berlangganan Posting Komentar [Atom]
<< Beranda