Kek Sarang Semut, Sedap Sangat
Info Chef: Pastikan adunan tepung dan yis benar-benar kembang sebelum dimasukkan bahan-bahan lain.
Tarikh: 20 Jun 2017
KEK SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
- 125gm tepung gandum | diayak
- 190gm gula pasir
- 90gm mentega | dicairkan
- 180ml air suam
- 1/2 bungkus yis segera
- 5 biji telur
- 3 biji kuning telur
CARA MEMASAK:
- Gaul tepung bersama yis dan air suam. Gaul rata dan biarkan selama 20 minit atau sehingga mengembang.
- Pukul gula, telur, telur kuning dan mentega cair. Kemudian masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Pukul hingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam loyang yang sudah di lenserkan dengan mentega dan sedikit tepung.
- Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160⁰C selama 35 minit atau sehingga masak.
Saiz hidangan: 15 orang
Waktu memasak:35 minit
Jenis hidangan:Melayu
Keistimewaan: Rupa seakan kek span namun rasa berbeza
Jenis penyediaan:Kek tradisi
Cara memasak: Bakar
Anggaran harga:RM12.00
Waktu memasak:35 minit
Jenis hidangan:Melayu
Keistimewaan: Rupa seakan kek span namun rasa berbeza
Jenis penyediaan:Kek tradisi
Cara memasak: Bakar
Anggaran harga:RM12.00
Label: kek dan kuih
0 Komentar:
Posting Komentar
Berlangganan Posting Komentar [Atom]
<< Beranda