Ni baru angkat dari oven... Saja buat, nak lepaskan tension.... Roti Manis.Hidang ngan air kopi @ milo, perggghh...
Ni baru angkat dari oven... Saja buat, nak lepaskan tension.... Roti Manis.
Resepi agak2 je ye....
4 cawan tepung gandum
4 sudu besar gula (sukatan kurang manis - boleh tambah kalau nak manis)
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar margerin/mentega
1 sudu besar yis
1 biji telur
1 cawan air suam
4 cawan tepung gandum
4 sudu besar gula (sukatan kurang manis - boleh tambah kalau nak manis)
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar margerin/mentega
1 sudu besar yis
1 biji telur
1 cawan air suam
Campurkan air suam, gula, susu dan yis, kacau hingga gula hancur.
Masukkan telur dan tepung, uli sebentar.
Masukkan marjerin/mentega dan uli hingga x melekat di tangan & bekas - 15 - 30 minit (tambah tepung jika masih melekat).
Bentukkan bulat dan susun dlm loyang yg telah digris
Biarkan adunan naik (30 minit - 1 jam - lagi lama lg bagus tp jgn sampai terlupa....)
Bakar api atas bawah, suhu dan masa ikut oven masing2 - hakak guna suhu bakar biskut aje, 130, 17 minit
Dah masak, keluarkan, cepat2 sapu marjerin/mentega di permukaannya...bg dia awet muda..
Hidang ngan air kopi @ milo, perggghh...
Masukkan telur dan tepung, uli sebentar.
Masukkan marjerin/mentega dan uli hingga x melekat di tangan & bekas - 15 - 30 minit (tambah tepung jika masih melekat).
Bentukkan bulat dan susun dlm loyang yg telah digris
Biarkan adunan naik (30 minit - 1 jam - lagi lama lg bagus tp jgn sampai terlupa....)
Bakar api atas bawah, suhu dan masa ikut oven masing2 - hakak guna suhu bakar biskut aje, 130, 17 minit
Dah masak, keluarkan, cepat2 sapu marjerin/mentega di permukaannya...bg dia awet muda..
Hidang ngan air kopi @ milo, perggghh...
Label: resepi
0 Komentar:
Posting Komentar
Berlangganan Posting Komentar [Atom]
<< Beranda