Laksa Mi, Rasa Unik Yang Luar Biasa
Info Chef: Ikan bilis boleh mengantikan udang kering dan masih tidak merubah rasa
Tarikh: 20 Jun 2017
LAKSA MI
BAHAN-BAHAN:
- 1kg laksa mi
- 1 pokok daun sup
- 1 pokok daun bawang
BAHAN SAMBAL:
- 150gm udang kering | direndam dan kisar
- 2 sudu makan pes cili kering
- 1 biji bawang besar | dikisar
- 2 ulas bawang putih | dikisar
- 1 sudu makan air asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak untuk menumis
BAHAN TUMIS KACANG:
- 10 batang kacang panjang | dihiris halus
- 2 ulas bawang putih
- Secubit garam
- Sedikit minyak masak
BAHAN SUP:
- 1 biji bawang merah | dihiris
- 1 ulas bawang putih | dihiris
- 2cm halia | dihiris
- 1 kiub stok ayam
- Garam secukupnya
- Air secukupnya
CARA MEMASAK:
- Panaskan air, rebus laksa mi hingga lembut. Angkat dan toskan.
- Untuk menyediakan sambal. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah kisar hingga naik bau.
- Masukkan pes cili kering, kacau lagi hingga pecah minyak. Masukkan udang kering, air asam jawa, garam dan gula secukupnya.
- Kecilkan api, kacau sambal sehingga kuah pekat dan bertukar warna merah kehitaman. Angkat dan ketepikan.
- Untuk menyediakan tumis kacang, panaskan minyak kemudian tumiskan bawang putih hingga keperangan. Masukkan kacang panjang bersama sedikit garam. Gaul dan angkat.
- Akhir sekali sediakan sup. Masukkan air bersama hirisan bawang merah, bawang putih, halia, stok ayam. Masak hingga kuah mendidih.
- Perisakan dengan sedikit garam, kemudian angkat.
- Cara menghidang, masukkan mi dalam mangkuk, taburkan di atasnya tumis kacang panjang, daun bawang dan sup.
- Kemudian tuangkan kuah sup dan letakkan sambal cili di atas mi. Sedia dihidangkan.
Saiz hidangan: 10 orang.
Jenis hidangan: Mi.
Waktu memasak: 30 minit.
Cara masak:Tumis dan reneh.
Keistimewaan:Sedap kerana terasa pedas dan manisnya.
Anggaran kos:RM15.
Jenis hidangan: Mi.
Waktu memasak: 30 minit.
Cara masak:Tumis dan reneh.
Keistimewaan:Sedap kerana terasa pedas dan manisnya.
Anggaran kos:RM15.
Label: resepi, resepi ikan
0 Komentar:
Posting Komentar
Berlangganan Posting Komentar [Atom]
<< Beranda