BAHAN-BAHAN:
  • 4 ekor ikan cencaru
  • 100gm kelapa parut
  • 5 biji cili padi | ditumbuk lumat
  • 1 biji cili merah | ditumbuk lumat
  • 2 ulas bawang merah | ditumbuk lumat
  • 2 batang serai | ditumbuk lumat
  • 2cm kunyit  | ditumbuk lumat
  • Sedikit belacan bakar | ditumbuk lumat

BAHAN AIR ASAM:
  • 1 sudu teh asam jawa
  • 1 biji limau nipis
  • Sedikit air
  • Garam dan gula secukup rasa


CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ikan dan belah belakangnya. Ketepikan.
2. Gaul bahan tumbuk bersama kelapa parut. Sumbat ke dalam perut ikan.
3. Bakar ikan lebih kurang 30 minit atau sehingga masak.
4. Bagi menyediakan air asam, satukan kesemua bahan dan sesuaikan rasanya dengan menambah garam serta gula.
5. Sedia untuk dihidangkan bersama cencaru bakar tadi.