KEK OREN BIJI POPI

BAHAN KEK:
  • 5 biji telur gred A
  • 300gm mentega | dilembutkan pada suhu bilik
  • 300gm cawan tepung gandum
  • 200gm gula kastor
  • 3/4 cawan perahan jus oren
  • ¼ cawan susu segar
  • 2 sudu makan parutan kulit oren
  • 2 sudu teh serbuk penaik
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 70gm biji popi

BAHAN ISING CREAMCHEESE:
  • 200gm gula ising | ayak
  • 150gm creamcheese | dilembutkan pada suhu bilik
  • 150gm mentega | dilembutkan pada suhu bilik
  • 1 sudu teh esen vanila

CARA MEMASAK:
  1. Ayak tepung gandum serbuk penaik. Ketepikan.
  2. Campurkan jus oren, susu dan esen vanila di dalam mangkuk. Ketepikan.
  3. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan parutan kulit oren dan biji popi. Pukul dengan kelajuan sederhana hingga sebati.
  4. Masukkan telur satu persatu, kacau sebati. Kemudian masukkan campuran tepung dan susu secara berselang seli, bermula dan diakhiri dengan tepung.
  5. Oleskan dua loyang dengan minyak, bahagikan adunan kepada dua bahagian dan tuangkan adunan ke dalam setiap loyang.
  6. Bakar pada suhu 170⁰C selama 25 minit atau sehingga masak dengan api atas dan bawah.
  7. Untuk membuat ising; Pukul mentega dan creamcheese hingga sebati. Masukkan gula ising sedikit demi sedikit, putar sehingga sebati. Masukkan esen vanila.
  8. Untuk menyediakan kek; Letakkan satu lapisan kek di atas papan kek. Sapukan aising di atas lapisan kemudian letakkan lapisan kek yang kedua. Salutkan kek dengan lebihan ising, atau boleh terus dihidangkan tanpa disalut (naked cake style). Hias dengan isi buah oren.
Saiz hidangan: 10 hingga 12 orang
Waktu memasak: 45 minit
Jenis Hidangan:Kek
Keistimewaan: Rasa masam oren
Jenis Masakan: Pencuci mulut
Cara Memasak: Bakar
Anggaran kos: RM35