Burasak.Hidangan Raya Wajib Ada Bagi Orang Bugis. Memang Terangkat Makan Dengan Kuah Dan Rendang.
PETUA: Bagi memastikan daun pisang tahan dan tidak koyak: jemur atau salai daun pisang.
Tarikh: 16 Jun 2017
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg Beras
- 1 biji Kelapa | ambil santannya sebanyak 2 liter
- Garam secukup rasa.
Bahan pembungkus :
- Pucuk pisang |hijau muda
- Daun pisang |hijau|.
CARA MEMASAK:
- Bersihkan beras dengan air yang bersih dan toskan.
- Panaskan santan hingga mendidih. Bila mendidih kecilkan api. Masukkan garam secukup rasa.
- Bila santan sudah berubah warna sedikit, masukkan beras, kacau merata hingga agak-agak masak (tak perlu hingga kering), padamkan api.
CARA MEMBUNGKUS
- Sediakan pucuk pisang yang dipotong bentuk segi empat 4, anggaran kertas A4.
- Daun pisang juga dipotong bentuk segi empat.
- Letak beras yang sudah dimasak tadi atas pucuk pisang tadi ikut saiz yang sesuai dengan saiz pucuk pisang yang telah dipotong tadi. Buat sampai habis.
- Kemudian susun dalam 4-8 bungkus, susun atas daun pisang. Balut dan ikat kemas-kemas. Buat sampai habis.
- Kemudian rebus selama 4 -8 jam. macam rebus ketupat. Sudah masak, toskan,
- Sedap dimakan bersama rendang, kuah kacang, serunding, ayam masak merah dan rendang berkuah.
Label: masakan tradisional, resepi
0 Komentar:
Posting Komentar
Berlangganan Posting Komentar [Atom]
<< Beranda