BAHAN-BAHAN:
  • 1 kg Beras
  • 1 biji Kelapa | ambil santannya sebanyak 2 liter
  • Garam secukup rasa.
Bahan pembungkus :
  • Pucuk pisang |hijau muda
  • Daun pisang |hijau|.
CARA MEMASAK:
  1. Bersihkan beras dengan air yang bersih dan toskan.
  2. Panaskan santan hingga mendidih. Bila mendidih kecilkan api. Masukkan garam secukup rasa.
  3. Bila santan sudah berubah warna sedikit, masukkan beras, kacau merata hingga agak-agak masak (tak perlu hingga kering), padamkan api.
CARA MEMBUNGKUS
  1. Sediakan pucuk pisang yang dipotong bentuk segi empat 4, anggaran kertas A4.
  2. Daun pisang juga dipotong bentuk segi empat.
  3. Letak beras yang sudah dimasak tadi atas pucuk pisang tadi ikut saiz yang sesuai dengan saiz pucuk pisang yang telah dipotong tadi. Buat sampai habis.
  4. Kemudian susun dalam 4-8 bungkus, susun atas daun pisang. Balut dan ikat kemas-kemas. Buat sampai habis.
  5. Kemudian rebus  selama 4 -8 jam. macam rebus ketupat.  Sudah masak, toskan,
  6. Sedap dimakan bersama rendang, kuah kacang, serunding, ayam masak merah dan rendang berkuah.