Kek Coklat Putih, Putih Gebu
Info Chef: Hiaskan dengan coklat hitam dan putih yang dicairkan bersama buah-buahan masam seperti strawberi.
Tarikh: 15 Jun 2017
KEK COKLAT PUTIH
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN:
- 110gm coklat putih | cairkan
- 90gm coklat putih | cincang halus
- 227gm mentega
- 350gm gula kastor
- 5 biji telur
- 2 sudu teh esen vanila
- 350gm tepung
- 1 sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh garam
- ¼ sudu teh baking soda
- 225gm yogurt
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar 180°C. Griskan loyang dan alaskan dengan baking paper. Ketepikan.
- Tapiskan tepung, serbuk penaik, garam dan baking soda bersama.
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Tambahkan esen vanila.
- Masukkan coklat putih yang telah dicairkan.
- Masukkan adunan tepung dan yogurt berselang-seli. Pukul perlahan sekadar sebati.
- Tuangkan pada loyang separa penuh. Taburkan coklat putih yang dicincang. Penuhkan loyang dengan adunan selebihnya.
- Bakar selama 60 minit ataupun sehingga masak.
- Hiaskan dengan buah strawberi untuk lebih menarik.
Saiz hidangan: 8 hingga 10 orang
Waktu memasak: 1 jam 30 minit
Jenis hidangan: Kek
Keistimewaan: Kaya dengan rasa mewah coklat putih
Jenis masakan:Pencuci mulut
Cara memasak:Bakar Anggaran kos: RM 35-RM40
Waktu memasak: 1 jam 30 minit
Jenis hidangan: Kek
Keistimewaan: Kaya dengan rasa mewah coklat putih
Jenis masakan:Pencuci mulut
Cara memasak:Bakar Anggaran kos: RM 35-RM40
Label: kek dan kuih
0 Komentar:
Posting Komentar
Berlangganan Posting Komentar [Atom]
<< Beranda