KEK COKLAT PUTIH

BAHAN-BAHAN:
  • 110gm coklat putih | cairkan
  • 90gm coklat putih | cincang halus
  • 227gm mentega
  • 350gm gula kastor
  • 5 biji telur
  • 2 sudu teh esen vanila
  • 350gm tepung
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • ½ sudu teh garam
  • ¼ sudu teh baking soda
  • 225gm yogurt

CARA MEMASAK:
  1. Panaskan ketuhar 180°C. Griskan loyang dan alaskan dengan baking paper. Ketepikan.
  2. Tapiskan tepung, serbuk penaik, garam dan baking soda bersama.
  3. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Tambahkan esen vanila.
  4. Masukkan coklat putih yang telah dicairkan.
  5. Masukkan adunan tepung dan yogurt berselang-seli. Pukul perlahan sekadar sebati.
  6. Tuangkan pada loyang separa penuh. Taburkan coklat putih yang dicincang. Penuhkan loyang dengan adunan selebihnya.
  7. Bakar selama 60 minit ataupun sehingga masak.
  8. Hiaskan dengan buah strawberi untuk lebih menarik.
Saiz hidangan: 8 hingga 10 orang
Waktu memasak: 1 jam 30 minit
Jenis hidangan: Kek
Keistimewaan: Kaya dengan rasa mewah coklat putih
Jenis masakan:Pencuci mulut
Cara memasak:Bakar Anggaran kos: RM 35-RM40